Podd #31 Borde vi kasta Elon Musk och Petter Stordalen till vargarna?

Kanske rör vi oss in i en ny hyperbubbla. Som jag sagt så drivs bevisligen inte börsen av fundamenta längre, utan bara av likviditet och psykologi. 

Jag har precis sett en dokumentär: “Princes of the yen” på Youtube om Japans bubbla 1990. 

Ekonomisk tillväxt drivs av produktivitet, innovation och efterfrågan. 

Politiker kan inte skapa något av det. 

Man försöker, genom att trycka pengar men det fungerar inte. 

Det som skedde i Japan 1990 och på Island före 2008 är samma sak som sker idag; staten trycker och lånar ut mer och mer pengar till företag som inte är produktiva. 

I Japans fall så tjänade exempelvis företag som Yamaha mer pengar på att spekulera på börsen än på att bygga motorer. 

När det går bra i början så tror alla att man är rik och alla företag går bra, i Japans fall så såldes rekordmånga böcker av Japanska företagsledare i hur man skulle driva företag och alla såg upp till dom. 

Dom hade alltså TUR och tillfällighet att deras valutor inte devalverades när dom tryckte pengar. Men det kommer nog ske nu förutom för USA. 

Men det här fungerar alltså inte länge.

Tvärt om. När staten trycker pengar och ger till folk som Petter Stordalen så betalar vi han för att inte vara produktiv. Det är ingen som bor på hotell nu, och det kommer ta lång tid innan folk gör det. 

När man får pengar för att inte vara produktiv så sjunker produktiviteten – och innovationen. 

Petter Stordalen var på en Talk show förra veckan i Norge. Han brukar vara den gladaste och mest energiska personen i rummet. Nu log han inte en enda gång.

Det går bra att låna låna låna, ha 100 hotell under konstruktion och vara glad när det är högkonjunktur. Det går bra tills det inte går bra längre. Folk måste lära sig det. Tar man för mycket risk ska man gå under som precis alla andra som gör det misstaget. 

Han använde argumentet att dom gjorde rekordstor vinst förra året. Vem bryr sig. Det går bra när det går bra, du måste kanske också tänka på att överleva när det går dåligt. 

VI kan inte betala skattepengar för att rädda jobb i områden som inte är produktiva. 

Alla måste bli mer produktiva, mer innovativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *