Podd: Så investerar du bäst på börsen

Du måste se till vem du är

Vem är du?

  1. Inte intresserad av investeringar alls och vill lägga så lite tid som möjligt på det
  2. Intresserad och vill vara lite aktiv investerare 
  3. Väldigt intresserad och väldigt aktiv

Inte intresserad

Dom flesta skulle rekommendera…

  • Passiva indexfonder som Avanza Zero eller Nordnet Superfonden (Exponerat mot Sverige).
  • Kanske globalfonder som Avanza Global eller DNB Global Indeks (Mer exponerat mot USA).
  • Kanske aktiva fonder som Spiltan Investmentbolag och Didner & Gerge Smallcap.
  • Och ett automatiskt sparande varje månad – att du automatiskt för över pengar från ditt lönekonto till det konto där du investerar och åtminstone Avanza i Sverige har också automatisk köpfunktion som investerar åt dig varje månad bara du för över pengar dit. 

Ett bra tips skulle vara att ta en av varje. Fördela sitt sparande 33% i varje och investera det automatiskt varje månad och sen inte titta på kontot mer än 1 gång per år.

Måttligt intresserad och aktiv

Istället för fonder skulle man då köpa aktier direkt – men fortfarande bara med en BUY AND HOLD strategi. Här brukar det generella rådet vara att köpa det som du känner till och själv köper. 

Kanske älskar du dator- och tvspel så du vill köpa paradox interactive. Du kanske handlar mat på ICA och köper ICA-aktier. Har swedbank som bank osv.

Köper du specifika aktier kan du både prestera bättre och sämre än olika indexgenomsnitt – så är du rädd för att vara sämre än genomsnittet kanske det inte är rätt väg för dig. 

Bra starttips:

Se på vilka innehav en fond som exempelvis Spiltan investmentbolag har och köp aktierna direkt. Som det låter så äger fonden investmentbolag i sverige – såsom investor, latour och lundbergs. Då har man alltså kopierat resultaten från den fonden. Lite mer jobb, men också lite mer lönsamt. Det kan man göra med alla fonder – se vilka innehav dom har och som regel är det mesta noterat på en börs någonstans så man kan köpa aktierna direkt istället för fonden. 

Se historiskt på vilka aktier på börsen som presterar bättre än genomsnittet. Du behöver inte veta om vinster, kassaflöden eller strukturella motgångar osv. Du kan se på HMs aktie om den har presterat bra sista åren – NEJ – det har den inte, nämen okej, det kanske inte går så bra för HM då. Ser man istället på ett investmentbolag som Latour – så är grafen en ganska stabil och rak linje uppåt, – ja men köp den då. Jämför med ett index som OMXS30, om omx har gått upp 16% dom senaste 5 åren, medan latour har gått upp 166%. Ja men köp Latour då. Det går bättre för dom än genomsnittet. 

Väldigt intresserad och aktiv

Pelle kategorin. 

Måste inte betyda att man är värsta tradern eller handlar varje dag, men generellt betyder det att man är villig att ta högre risk för att få möjligheten till ännu högre avkastning.

Och förutom aktier så köper man kanske råvaror och andra instrument på börsen för att hedga sina positioner. Självklart betyder detta att man köper OCH SÄLJER – på kortare sikt för att dra nytta av svängningar i olika marknader. 

FÖR AVKASTNING PÅ PENGAR ÄR ALLT. 

Testa själv: 

7% avkastning på 100k över 30 år

100 000×1,07 upphöjt i 30 = ca 761 000

25% avkastning på 100k över 30 år

100 000×1,25 upphöjt i 30 = över 80 000 000

Däremot finns det gott om folk på börsen som tror att dom ska få högre avkastning på sina pengar, som istället tar för stor risk och sen förlorar en stor del av sina pengar.

Många som är för aktiva presterar sämre än genomsnittet som bara köper och behåller. 

Så man måste se om man verkligen presterar bättre än genomsnittliga index. 

EXEMPELVIS har den svenska aktiemarknaden rört sig sidledes de senaste åren, och är man en passiv investerare då så får man ingen avkastning. Medan aktiva investerare kanske tjänat (som Pelle), över 30% per år. 

Men om exempelvis börsen generellt är superstark ett år – då skulle en aktiv investerare bara kunna köpa index och tjäna 30% det året genom att sitta i samma båt som alla andra. Men sen när trenden vänder så hoppar man ur båten. 

  • DET GÅR INTE att veta när man når toppen eller botten, ingen vet något om framtiden, men man kan följa starkare eller svagare trender. 
  • Ju fler marknader du handlar på ju lättare kan du hitta vad som går starkt – exempelvis har den ryska börsen och amerikanska börsen gått väldigt bra dom senaste åren medan svenska börsen stått still. 

Man måste hitta sin egen stil och testa sig fram som med allt annat. 

Sand till guld ger inga rekommendationer och man kan förlora mycket pengar på börsen, men det finns många möjligheter också att bli rik över tid för den som hittar vad som fungerar för sig på lång sikt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *